banner image
Parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál!

Parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál!

Töltöttkáposzta-illat, zene és barátok csevegése tölti be Parajd központját az évente megrendezésre kerülő nemzetközi töltöttkáposzta-fesztiválon. Kiderült, a jó töltelék legfontosabb alapanyaga a barátság és a jó hangulat. A legutóbbi fesztiválon huszonhárom csapat készített töltött káposztát a rendezvényt meglátogató mintegy 15 ezer érdeklődő részére.

Nagy volt a sürgés-forgás Parajdon, a Nemzetközi Töltöttkáposzta-fesztiválon, ahol nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek is összemérhették ügyességüket a fakanálforgatásban. Tizenegy gyerekcsapat vett részt a kicsik főzőversenyén pénteken, a legfiatalabbak csupán elsősök voltak, a legidősebbek pedig tizenkettedikesek. Noha a főzésbe a szülők és a tanárok is besegítettek, így is mindenkinek volt bőven tennivalója a fazék körül, és végül mindenki szorgosságát díjazták a szervezők.

Jóllehet a háziasszonyok és a séfek sosem árulják el a receptet, amellyel bűvöletbe ejtik vendégeiket, esetenként a főzőversenyek zsűritagjait, az idén versenybe szállt huszonhárom csapat sátrai előtt sétálva, a versenyzőkkel beszélgetve kiderült, a jó töltelékhez kihagyhatatlan hozzávaló a barátság és a jó hangulat.

Bizonyította ezt az Egy nemzet, három ország nevű csapat is, melynek tagjai korábban is rendszeresen részt vettek külön-külön a fesztiválon, azonban az interneten ápolt barátság jegyében ezúttal együtt neveztek be az udvarhelyszéki, hódmezővásárhelyi és zentai tagok. A közös csapatban három különböző módon készítették a töltött káposztát, mindenki saját szokásai szerint, így senki nem szólt bele a másik dolgába - magyarázta a csapat helyi tagja, Kelemen Magdolna.

Üstben és kemencében is rotyogtak a töltelékek, miközben kiderült, hogy a székelytől eltérően a többiek receptjeiből hiányzik a csombor és a kapor, így már összetételében is különbözik, de a csomagolás is más. Egyesek a felaprított káposztába is szokták csomagolni tölteléket, itt rendszerint dinsztelik a káposztát, máshol nem. Hódmezővásárhelyen például egyáltalán nem tesznek hagymát a töltelékbe, hanem az összerakásnál helyezik el a hagymát, fokhagymát, babérlevelet, pirospaprikát - derült ki a szakácsnők beszélgetéséből. Az elkészítésben más eltéréseket is felfedeztünk, Udvarhelyszéken nem rántják be, Magyarországon már igen, mások pedig csak suhantják.

A varrottasokkal, káposztafejekkel és őszi terméssel feldíszített sátrak között volt olyan csapat is, amely szemrevaló épített motorkerékpár mellett főzte az üstben a töltött káposztát. A motorosok specialitása a gulyás, de a hal elkészítéséhez és a töltött káposztához is értenek, és bár főzőhelyük díszítése teljesen eltér a hagyományostól, mégis szeretnék bizonyítani, hogy azok is érthetnek a töltelékek elkészítéséhez, akik csak másoktól ellesve tanulták azt.

A dobogós helyezések mellett a legeredetibb töltött káposztáért is díj járt, de kiosztották a legszebb tálalásért, a legváltozatosabb töltött káposztáért, a legnagyobb töltelékért, vagy a legkisebbért járó díjakat is. A legfiatalabb versenyzőnek is elismerés járt.

A rendezvényt - amely Románia első gasztronómiai fesztiválja - a helyi önkormányzattal együtt a Sóvidék-Hegyalja Kisétségi Egyesület szervezi.

Jó szórakozást és jó étvágyat kívánunk!

Javasolt útvonal:
Székelyudvarhely - Farkaslaka - Korond - Parajd kb. 45 km

Tipp: Mivel útba esik, az ezen az oldalon bemutatott program kiválóan összekapcsolható a következő programlehetőségek valamelyikével:

Farkaslaka (Tamási Áron emlékmű) - Korond (Fazekasvásár) - Parajd (Sóbánya)!

Parajdi-sóhát és Só-szoros - természetvédelmi terület!

Szováta és a Medve-tó!

A Jézus Szíve Kilátó!

Parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál!
Parajdi Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.