banner image
Farkaslaka (Tamási Áron emlékmű) - Korond (Fazekasvásár) - Parajd (Sóbánya)!

Farkaslaka:
A Fehér-Nyikó völgyében 540 m magasan a tengerszint felett fekszik. A falut elsősorban híres szülötte, Tamási Áron emléke miatt keresik föl.

Tamási Áron (1897-1966) kimagasló megörökítője volt a székely életmódnak. Munkássága az Ábel trilógiában csúcsosodik ki, melynek híres mondata a szülőföldhöz ragaszkodás csodálatos megfogalmazása. „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne."
A nagy író gyönyörű, kékre festett tornácos kis háza, a falu Korond felöli végén található. A hangulatos kis udvarban sétálva kicsit belegondolhatunk abba a milliőbe, melyben az író nevelkedett. A házban kisebb kiállítás állít emléket az írónak. A nagy székely sírja és síremléke a falu másik végén, az országút mellett található. A sírt két hatalmas fa fogja közre, fejfáján Tamási sírfelirata olvasható:

„Törzsében
Székely volt,
Fia Hunniának, Hűséges szolgája
Bomlott századának."

A síremléke a Hargitáról származó, kb. 8 tonnás hatalmas bazalttömb. A követ Szervátiusz Jenő és fia Tibor formázták maradandó alkotássá. Az emlékműről Sütő András, a híres író mondta: „Több tonnás hegyi beszéd."

Szénégetés:
A faszénkészítő mesterség. A 19. sz. eleje, az ipari tevékenység fellendülése óta kenyéradó háziipar a Kárpát-medence minden jelentős erdővidékén. A szénégetők lapos, tisztás helyet keresnek az erdőben, melyet tökéletes simára egyengetnek. A hosszú hasábokra darabolt fát (bükk, tölgy) szabályos rendben egymás mellé és egymásra állítgatják. Ez a boksa, amit lehullott falevelekkel, majd földdel betakarnak. Belsejében üreget hagynak, melyet gyúlékonyabb anyaggal (forgács, fahulladék) töltenek ki. A boksát a tetején keresztül gyújtják meg. Lassan, füst nélkül, gőzölögve 8-12 napig izzik. Ezután a földet lehúzzák róla, és szénporral betakarják, hogy teljesen kialudjon. A faszenet kis zsákokba csomagolva szállítják el. Régebben városról-városra, faluról-falura jártak a faszenes szekerek, árujukat kovácsok, lakatosok, bádogosok fémek izzításához és más kisiparosok, valamint háziasszonyok vasaláshoz vásárolták. Ma elsősorban nagyipari rendelésre égetnek szenet.

Korond:
A település neve szorosan összeforrt a népművészete, különösen a fazekassággal.

A „korondi" önmagában is egy márkanév. Sokfelé Székelyföldön úgy tartják, hogy néhány étel, például a töltött káposzta csak korondi edényben elkészítve az igazi. A falu teljes fűutcája ma egy egybefüggő kirakodóvásár. Sajnos az igazi népművészet a kevesebb, elözönlött mindent az olcsó giccs, s máshonnan származó (pl. Kína) értéktelen kacat. Ha igazi értékeket szeretnénk vásárolni, csak neves népművészeknél vásároljunk. Ilyen például Józsa János, Páll Magdi néni, vagy Illyés Mihály. A jellegzetes korondi motívumok az indákon álló madárkák, a szarvas, különböző virágok, az életfa. A színvilág a fehér alapon sárgásbarnás színek, de újabban teret hódít a kék-fehér változat is.

A régi-híres fazekasműhely gazdái Páll Magdi néni és férje Győrfi Imre a Malom utca 862-ben lakik. Bármikor szívesen látott vendég az idegen, akit bevezetnek a csodaszép tárgyak készítésének világába. Győrfi Imre megformálja a tárgyakat, majd Magdi néni megfesti, hogy aztán saját égetőkemencében égessék ki őket. Szinte hihetetlen látvány, ahogy Magdi néni szabadkézből, minden sablon nélkül, emlékezetből, rajzolja a régi motívumokat a tárgyakra. Siklik a keze a figurákon, közben mesél az életről, munkáról, hitvallásról. Tényleg élvezetes, nem is beszélve a különleges kerámiákról, amelyekből vásárolhatunk is. Szinte egyedülálló, ahogy a gyönyörű festett kályhacsempék készítésének hagyományát újraélesztették, amely már kihalófélben van Erdélyben.

A településen található egy aprócska, de annál érdekesebb tájház, ahol egyedi korondi kerámiákat tekinthetünk meg. Érdekes látványosság a Tó utca 812. szám alatt található működő vízimalom. A malom épületében hangulatos panzió is működik, különlegesen megformált, patakokkal átszegdelt kerttel. A fazekasság mellett újabban fejlődik a taplófaragás is, amelyből kézitáskák, sapkák, terítők színesítik a választékot.

Korond mellett emelkedik a Firtos, melynek várához sok legenda kötődik. A település határában híres gyógyító borvízforrás ered, melynek értékes kincse jelenleg elfolyik a patakba.

Híres rendezvény a minden évben augusztus első hétvégéjén megrendezésre kerülő híres árcsói kerámiavásár, ahol a környék minden valamirevaló fazekasa képviselteti magát.

Parajdi sóbánya:
A sóvidék központja 500 m tengerszint feletti magasságban a Görgényi-havasok lábánál.

Parajd környékén hatalmas sóhegyek biztosítják az alapanyagot a sóbányászat számára. Számítások szerint a mintegy 2600 m mélységig tartó sótömbben több mint 2 milliárd tonna só található. Korábban külszíni fejtéssel termelték ki a sót, „Székelyföld gyöngyfehér izzadságát" (Horváth István). A sóbányába ma látogatóként juthatunk le, 15-30 percenként járó busszal. A hatalmas termekben, a csillogó sófalak között rendkívüli látványban van részünk. A bánya a turistaáradat mellett fontos központja a légúti betegségben szenvedőknek. A sóbányában 1993 óta egy működő kápolna található, amit Nepomuki Szent János tiszteletére szenteltek föl, aki a sóbányászok védőszentje. A bányában rendezett játszótér is található, hétvégenként több száz gyerek gyógyul itt, játék közben. A bányában található még ajándékbolt, presszó és kiállítás is, rendszeresen tartanak hangversenyeket. A mintegy 120 m mélyen lévő bányában állandóan 16 C a hőmérséklet, úgyhogy öltözzünk melegen.

A település híres lakója Áprily Lajos, aki itt töltötte gyermekéveit. Ma emlékház idézi föl a nagy költő munkásságát. Gyönyörű festett székely kaput láthatunk Szekeres Lajos fafaragó háza előtt. Lajos bácsi készítette a sóbányában, a kápolnában látható Nepomuki Szent János szobrát. Parajdon két híres rendezvényt tartanak, melyek látogatók sokaságát vonzzák. Szeptemberben tartják a híres nemzetközi töltött káposzta fesztivált, júliusban pedig a híres Székelyföld Tánctábort.

A sóbányába nem ajánlott a lemenetel: magas vérnyomásos, szívbeteg, klausztrofóbiás, idegbeteg, ittas állapotú személyeknek, valamint terhes nők számára!

Parajdi sós fürdő:

2014 nyarára elkészült az ország legmodernebb szabadtéri sósfürdője, feszített víztűkörrel és vízforgató szűrőrendszerrel. Jelenleg kizárólag csak a sóbányából kiszívattyúzott tiszta sósvízzel táplálják a szabadtéri strandot. Ennek a sósvíznek, a föld alatti sókamrában való hosszas tárolása során, oly nagy lesz a konyhasó-koncentrációja (az oldat szinte a telítettség határán van), hogy a fürdővendégek parafadugóként lebegnek a felszínén és szinte képtelen vállalkozásnak tűnik az egyszerű úszás is. Az erős sósoldat gyógyhatása és a koncentráltságának környékbeli ritkasága évről évre több fürdővendéget, és gyógyúlni vágyó beteget csalogat a parajdi sósfürdőre. Az erősen koncentrált sósoldat, a medencében enyhe helioterm hatás alá kerül és a szovátai Medve-tóhoz hasonlóan, a nap melegétől felmelegszik és termikusan rétegződik. Ez azt jelenti, hogy 0,5 - 1,2 m mélységben találhatóak a legmelegebb vízrétegek, ez napközben a fürdőzők hatására összekeveredik és egy kellemesen langyos vízhőmérsékletet eredményez. Mivel a sósoldatnak jóval nagyobb a hőinerciája (hőtározó képességének a megőrzése) mint az édesvíznek, egy-két esős nap után sem hűl le a medencében lévő hatalmas víztömeg.

Ami a sósvíz gyógyhatását illeti, a következő betegségek, vagy tünetek esetében javallott (dr. Fazakas Emese elemzései alapján):

-degeneratív izületi megbetegedések (csontkinövések, csípőizületi és térdizületi porckopásos esetek),
-poliartikuláris reumás betegségek (az izületek és lágy részek - izom, inszalag, izületi tok, csonthártya, kötőszövet - reumás megbetegedései esetében),
-másodlagos myo-arthropathiák,
-esszenciális artériális hipertónia I. stádiuma (neurogén stádium), a neuro-vegetatív tónus egyensúlyának a helyreállításával stabilizálja az ingadozó vérnyomásértékeket,
-funkcionális perifériás artériális és vénás keringési zavarok (pl. a Raynaud-szindróma, erythrocyanosis esetében), a sósoldat értágító hatású, ezáltal javítja a szövetek vérellátását, megelőzi a fekély kialakulását, a fájdalom és bizsergés szubjektív érzése csökken, a bőr elszíneződése szűnik,
-baleset vagy műtét utáni maradványtünetek esetében (ütés, zúzódás, törés, húzódás),
-neuro-vegetatív disztónia (a sósvíz szorongásoldó, nyugtató hatású, a lelki egyensúly helyrebillentésében jelentős szerepe van),
-perifériás idegrendszeri kórképek (járványos gyermekbénulás, sclerosis multiplex, lupus erythematosus, vagy baleset utáni perifériás részleges idegbénulás, ami izomsorvadással társul - a sérült végtag fürdetése javítja a vérkeringést, növeli az izomtömeget, az izomerőt fokozza és fékezi vagy megelőzi a sorvadást),
-dermatózisok (psoriazis, a krónikus ekcéma száraz formája - nyílt seb nélkül -, a hipercheratozist megszünteti, az ép szövet hámosítását elősegíti, a hipercheratotikus részt felpuhítja és ezáltal a helyi specifikus gyulladáscsökkentő kenőcsök hatása érvényesülni tud),
-kismedencei gyulladásos kórképek (nőgyógyászati-urológiai gyulladás után, vagy műtéti beavatkozás utáni, heges-összenövéses állapotok esetén, gyulladáscsökkentő hatású).

Ellenjavallatok:

-magas vérnyomás II-III-ik stádiumában,
-szív-máj és vese-elégtelenségeknél (insuficientia cordis-heparis-rhenis decompensata),
-daganatos megbetegedések esetében: tüdő-gyomor-prostata-méhrák stb,
-heveny fertőző és ragályos megbetegedéseknél (pl. hepatitis, parotiditis epidemica),
-nemi betegségek - fertőző stádiumában - (csak az aktív fázis gyógyszeres kezelése után, a maradványtünetek felszámolásában hatásos a sósvíz),
-nyílt, váladékozó bőr-nyálkahártyasérülések esetén (vágás, szúrás, karcolás, berepedés) fájdalmat, csípő érzést válthat ki, ellenben a hámosításban gyorsító szerepe van,
-fokozott vízvisszatartó képesség esetén (pl. ösztrogén túlsúly, antikoncepcionális szerek szedése idején, alsó végtag vénás-limfás keringési zavara esetén fokozza a víz visszatartását és ezáltal a lábak dagadását),
-myasthenia gravis (az izomellazító hatás fokozza az amúgy is jelenlevő ernyettséget, elesettséget).

Az utóbbi években egyre több külföldi, többségében anyaországi turista keresi fel a parajdi sósfürdőt és természetesen a sóbánya földalatti kezelőbázisát. A sósfürdő megfelelő kiépítése, fejlesztése és a szolgáltatások színvonalának emelése talán visszahozhatja a Sóvidéknek, és a környék sósfürdőinek egykori hírnevét.

A sóbánya és a szabadtéri strand nyitva tartásáról és a belépőjegyek áráról, az alábbi honlapon olvashatóak információk: http://www.salinapraid.ro

A Parajdi Wellness központ:

A pa­raj­di Well­ness Köz­pont a Só­szo­ros mel­lett he­lyez­ke­dik el 1900 nm fe­lü­le­ten.

Úgy ter­vez­ték, hogy a mo­dern komp­le­xum az egész­sé­ges élet­mó­dot tart­sa szem előtt. Az egész­sé­ges élet­stí­lust kö­ve­tő ügy­fe­lei szá­má­ra pi­he­nést és ki­kap­cso­ló­dást, szé­les­kö­rű well­ness szol­gál­tat­áso­kat biz­to­sít, ame­lyek a ké­sőb­bi­ek­ben gyó­gyá­sza­ti ke­ze­lé­sek­kel is ki­egé­szül­nek.

A pa­raj­di Well­ness Köz­pont kel­le­mes ki­kap­cso­ló­dást nyújt, ener­gia­fel­töl­tést és ké­nyez­te­tést a test­nek és lé­lek­nek egy­aránt, az év bár­mely sza­ká­ban.

Fe­dett me­den­cék, tá­gas zárt tér­ben egész év­ben nyit­va áll­nak az egész­sé­ges élet­mó­dot előny­ben ré­sze­sí­tő va­la­mint a gyó­gyul­ni vá­gyók előtt.

Leg­na­gyobb kin­cse a für­dő­nek, a ma­gas só- és ás­vá­nyi anyag tar­ta­lom­mal ren­del­ke­ző ter­mál víz, amely 1000 mé­ter mély­ről szár­ma­zik, és amely egy 10x20 mé­te­res me­den­cé­ben vár­ja a gyó­gyul­ni vá­gyó­kat. A víz jó­té­kony ha­tá­sa­it meg­ta­pasz­tal­hat­ják a moz­gás­szer­vi, izü­le­ti pa­na­szo­sak, de ja­va­solt bőr­be­teg­sé­gek, nő­gyó­gyá­sza­ti prob­lé­mák és lég­úti meg­be­te­ge­dé­sek ke­ze­lé­sé­re is.

A mai igé­nyek­nek meg­fe­le­lő­en a gyógy­me­den­ce mel­lett, kö­zel 1000 nm-es tá­gas he­lyi­ség­ben meg­ta­lál­ha­tó to­váb­bi szol­gál­ta­tá­sok:

- 10x20m édesvizű úszómedence
- 3x8m, 60cm mély meleg édesvízű gyerekmedence
- 2 jakuzzi
- 2 gőzfürdő
- Egy infraszuna
- Egy finn szauna
- Hideg csobbanó
- Játszósarok
- Nyári terasz, gyorsbüfével
- Fitnesz terem
- Masszázs

Gye­re­kek ré­szé­re úszás­ok­ta­tás biz­to­sí­tott, elő­ze­tes be­irat­ko­zás alap­ján.

Kü­lőn­le­ges él­ményt nyújt a ki­lá­tás a me­den­ce­tér­ből, amely szin­te kör­pa­no­rá­má­ba a Só­vi­dé­ket tár­ja elénk. Köz­vet­len szom­széd­sá­gunk­ban a Só­szo­ros lá­to­gat­ha­tó.

A wellness központ nyitva tartásáról és a belépőjegyek áráról, az alábbi honlapon olvashatóak információk: http://www.wellnesspraid.ro

Javasolt túraútvonal:
Székelyudvarhely - Farkaslaka - Korond - Parajd kb. 45 km

Tipp: Mivel útba esik, az ezen az oldalon bemutatott program kiválóan összekapcsolható a következő programlehetőségek valamelyikével:

Parajdi-sóhát és Só-szoros - természetvédelmi terület:

Szováta és a Medve-tó:

A Jézus Szíve Kilátó:

Sok napsütést és tartalmas kirándulást kívánok!

Tisztelettel: Nagy Árpád

Farkaslaka (Tamási Áron emlékmű) - Korond (Fazekasvásár) - Parajd (Sóbánya)!
Parajdi sóbánya
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.