banner image
Pisztráng horgászat a Nagy-Küküllőben!

Pisztráng horgászat a Nagy-Küküllőben!

A Nagy-Küküllő Udvarhelyszék legjelentősebb folyóvize. A Nagysomlyó-hegy tövéből 1.455 méter magasságból ered, a folyóhossza 221 kilométer és a becsült vízgyűjtő területétének nagysága 3.606 négyezet-kilométer. A folyócska a hegyekben beleömlik a zeteváraljai víztározóba, ahol egyesül a Sikaszó és Szencsed patakával, majd elhagyva a 137 hektáros vízgyűjtőt folytatja tovább útját Székelyudvarhely fele. Mielőtt a várost elérné még három kisebb nagyobb patak torkollik bele, úgy mint az Ivó pataka, Deság pataka, Fenyéd pataka. Ezekből a patakokból a legjelentősebb horgászlehetőségekkel az Ivó szolgál, utána a sorban követi a Fenyéd pataka, ami ugyan jóval szerényebb horgászatilag, de akik a kis vizeket is szeretik, jól elszórakozhatnak a pisztrángocskákkal. A fent említett patakok közül a Deság patakban tilos a horgászat. Ez a három patak szolgál a víztározó alatt élő sebes pisztrángok legfőbb ivó és neveleő területeivel, amelyek végül mind a Nagy-Küküllőben nőhetnek majd igazi kapitális halakká. A folyó Székelyudvarhely városát elérve, hegyvidéki jellegből dombvidéki jellegűre vált, változatos horgászlehetőségeket biztosítva. A Nagy-Küküllő az Erdélyi-medencében Balázsfalvánál egyesül a Sóvidékről érkező Kis-Küküllővel, majd közösen Küküllő folyó néven folytatják útjukat a Maros folyóig.

A Nagy-Küküllő horgászatilag három jelentősebb szakaszra bomlik.
      
A forrásvidéktől a víztározóig terjedő szakaszon a hegyi vízre vonatkozó horgászati szabályok érvényesek, vagyis egy bottal, kizárólag műcsalis módszerekkel és maximum két horoggal lehet horgászni. A szezon május 1-től kezdődik és szeptember 15 -ig tart. A folyó e szakaszát két halfaj dominálja, a felső zónában (beleértve a beömlő patakokat is) a sebes pisztráng, lennebb pedig a domolykó, de megtalálható a szivárványos pisztráng, a pataki szajbling, a küsz, a botos kölönte, a fürge cselle is. A pisztrángos részen, főleg a forráshoz közel eső szakaszon, talán a pergetés az eredményesebb módszer, mert sok helyen a dúsan benőtt növényzet rendkívül nehezíti a legyező dobást. Lefele haladva viszont a vízhozama egyre nő a beleömlő patakoknak köszönhetően, ezáltal kiszélesedik, így már mindkét módszer nagyon hatásosan gyakorolható. A Tartód patak beömlésétől kezdődően lassan megjelennek a domolykók, majd egészen a víztározóig folyamatosan erősödik állományuk. Legalsó része a kezdő legyeseknek is kiváló pálya. Kapitális méretű domolykókkal is találkozhatnak, mellettük rengeteg küsz is akad, amelyek gyors és gyakori kapásokkal jelentkeznek. Igazi edzőpálya, itt csiszolhatják reflexeiket a még zöldfülű műlegyezők.

A zeteváraljai víztározó és Fenyéd település közt húzódó folyószakasz még szintén hegyvidéki jellegű. E folyószakasz halfaunája igen színes, a domináns halfaj természetesen a sebes pisztráng és megjelenik a pénzes pér is. Azonban szép számban vannak jelen domolykók, petényi márnák, fürge csellék, botos kölönték, kárpáti ingolák és temérdek sujtásos küsz is úszkál ezen a szakaszon. Mutatóba paduc is akad, de nem számottevő a létszámuk. Erre a területre a hegyi vízi horgászati szabályok vonatkoznak. Csak hétvégén lehet gyakorolni a horgászatot, a szezon május 1-től szeptember 15-ig tart, valamint tilos bármi nemű élőcsali használata, csak műcsalikkal szabad horgászni (úgy, mint: körforgók, wobblerek, műlegyek stb). A legtöbb horgász a pergetést gyakorolja ezen a részen, „zsákmányukat" többnyire domolykók és pisztrángok alkotják. Azonban egyre több horgász barátkozik meg a legyező horgászattal, mint horgászmódszerrel és számukra új dimenziók nyílnak meg e csodás vízen. A domolykók, pisztrángok fogása mellett ők azok, akik leginkább találkoznak a pénzes pérekkel, amelyek igazán vad harcosok a sebesen áramló oxigéndús vízben.
E folyószakasz legfelső részén egy „fogd meg és engedd vissza" (catch and release") zóna lett kijelölve a zeteváraljai víztározótól a Zetalaka település felett található kis hídig (palló) bezárólag. Erre a részre más szabályok érvényesek.

Megfogni és Visszaengedni szakasz (C&R)

A víz a „Nagyküküllő" Vadász és Sporthorgász Egyesület hatáskörébe tartozik.

A Nagy-Küküllőn, Zetalaka település felett található kis híd (palló) és a zeteváraljai víztározó közt elterülő szakaszon megkülönböztetett rendszabály van érvényben. Ezen szakaszon a „megfogni és visszaengedni" előírás van hatályban (Catch & Release).

- Az említett szakaszon TILOS bármilyen méretű, fajtájú hal megtartása!
- Szigorúan a műcsalival történő horgászat a megengedett, szakállnélküli, illetve lenyomott szakállú horoggal. A wobblerek, körforgók, illetve egyéb műcsalik, egyágú szakállnélküli horgokkal használhatóak.
- Május 1-től - december 31-ig lehetséges a horgászat.
- Merítőháló használata kötelező!
- A horgásznak kötelessége az ellenőrzés során bemutatni a csomagját, az ellenőrzést végző személyeknek.
- Tilos a szemetelés!

A szabályok áthágása, kitiltással, valamint rendőrségi eljárással járhat!

A kifogott halakat nem szégyen visszaengedni. Tanuljuk meg visszaengedni a halat, hogy egy napon ismét megfoghassuk és megküzdhessünk vele.

A romániai horgászati szabályok (23/2008-as Sürgősségi Rendelet)

Hegyi vizeken a horgászat:

- 1 bot 2 horog
- Csak műcsali
- Kifogható halmennyiség max. 10 drb/nap (sebes pisztráng, szivárványos pisztráng, szajbling)
- A szezon május 1-től szeptember 15-ig tart, és csupán szombat-vasárnap

A Nagy-Küküllő folyóra szükséges engedélyek

Azon horgászok jogosultak a horgászatra a fent említett folyón, akik a „Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász" egyesület tagjai közé tartoznak, éves bérletet, illetve napijegyet váltanak. A C&R zónában az egyesületnél kiváltott hegyívízi engedély mellé, szükséges egy 200 Ron-os különbözet befizetése, amely feljogosítja tulajdonosát az egész éves horgászatra. Napijegy váltása is lehetséges erre a szakaszra.

Felnőtt:
Hegyi víz: - 100 RON /év
Hegyi- és síkvíz egyben: - 140Ron /év
C&R zóna éves bérlet: - éves hegyívízi bérlet (100 Ron) + 200 Ron különbözet
C&R zóna napi bérlet: - egyesületi tagoknak 25 Ron
 
14 - 18 éveseknek, nappali tagozatos egyetemisták 50% kedvezmény.
Hegyi: - 50 RON /év
Hegyi + Sík: - 70 RON /év
C&R zóna éves bérlet: - éves hegyívízi bérlet (50 Ron) + 200 Ron különbözet
C&R zóna napi bérlet: - egyesületi tagoknak 35 Ron 

14 év alatt 75% kedvezmény.
Hegyi: - 25 RON /év
Hegyi + Sík: - 35 RON /év
C&R zóna éves bérlet: - éves hegyívízi bérlet (25 Ron) + 200 Ron különbözet
C&R zóna napi bérlet: - egyesületi tagoknak 35 Ron 

Más egyesületektől érkező horgászok, különbözeti összeg befizetése mellett egész évben jogosultak a síkvízi, illetve hegyvidéki szakaszon horgászni, kivéve a C&R zónát, itt csak napijegy megvásárlása után hódolhatnak szenvedélyüknek.

Különbözet hegyi vízre: - 100 RON /év
C&R: - 45 RON /nap
Éves C&R bérlet: -300 RON

Külföldről érkező horgászoknak napijegy megvásárlása szükséges arra a szakaszra, ahol szeretnének horgászni.
Hegyi víz: - 25 RON
C&R: - 45 RON

A jegyek illetve bérletek megvásárolhatóak a következő helyszíneken:

- Székelyudvarhely, Nagyküküllő Vadász-Sporthorgász egyesület, Tábor utca 18. szám, hétköznap 09:00 - 14:00
- Zeteváralja, Sarki ABC és Mari bolt, hétfőtöl - szombatig 07:00 - 20:00, vasárnap 11:00 - 14:00

Adresa de sait al AVPS „Tarnava Mare": http://www.vizpart.ro
Gothárd Ferenc halőr (004-0743 627553) - Külön köszönet a fotókért!

Sűrű kapást, jó szórakozást kívánunk!

Pisztráng horgászat a Nagy-Küküllőben!
Pisztráng horgászat a Nagy-Küküllőben!
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.