banner image
Nárcisz fesztivál

Nárcisz fesztivál Erdélyben!

A mitológiai történet szerint Narcissus ifjú nimfa volt, aki sohasem látta önmagát, mert megjósolták neki, hogy csak így érheti meg az öregkort. A többi nimfa csodálta, szerelmesek voltak belé, de ő büszkeségből mindenkit elutasított.
Az egyikük a bosszúállás istennőjéhez, Nemesishez fordult segítségért és teljesült a kívánsága: egy vadászaton Narcissus tiszta forrásvíz fölé hajolt, hogy igyon, s tükörképét megpillantva beleszeretett önmagába.
Mivel nem tudta, hogy saját maga szerelmes tekintete néz vissza rá, azt gondolta, hogy az a másik lény is ugyanúgy epekedik érte. Ugyanúgy szenvedett, mint a többi nimfa, aki nem kaphatta őt meg. Mikor ráébredt, hogy szerelme reménytelen és lehetetlen, megölte magát és reggelre teste sárga közepű, fehér szirmú virággá változott.
Ezt a virágot hívjuk ma nárcisznak és a túlzó önimádatot pedig nárcizmusnak.

A székelyföldi réteken előforduló csillagos vagy fehér nárcisz (Narcissus poeticus) fokozottan védett növény, de ettől függetlenül rendszeresen bekerül a szociális virágárusok kínálatába

Udvarhelyszéken, Oroszhegyen és Szentegyházán is kulturális programok szerveződnek nárciszvirágzáskor, amelyek félig fesztivál- félig természetjáró tömegmozgalom jellegüknél fogva népszerűsítik az egészséges életmódot, de ugyanakkor turistacsalogatóként, illetve hagyományőrző alkalmakként is szolgálnak.
A szervezők szeretnének hozzájárulni hagyományaink felelevenítéséhez és azok megőrzéséhez.

Jó szórakozást kívánunk!

Nárcisz fesztivál
Nárcisz fesztivál
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.