banner image
Balánbánya - Nyíres-sarok - Egyeskõ - menedékház (1470 m) - Öcsém-tetõ (1707 m) – Balánbánya!

Balánbánya - Nyíres-sarok - Egyeskõ - menedékház (1470 m) - Öcsém-tetõ (1707 m) – Balánbánya!

Táv: 8 km Megközelítés gépkocsival: 2-2,5 óra, Túra idõtartama: 6-8 óra pihenõkkel.

Az itt bemutatott túrák télen-nyáron egyaránt bejárhatóak, nem igényelnek különösebb fizikai felkészültséget, a kiindulási hely gépkocsival megközelíthetõ, az útvonal pedig visszatér a kiindulási pontra. A túrák nincsenek idõponthoz vagy szezonhoz kötve, elõzetes egyeztetés alapján, a túravezetõk lekötöttségétõl függõen, igény szerint bármikor megszervezhetõk.

Balánbányán, a templom melletti parkolóban hagyjuk a gépkocsit, és a Kovácsok-pataka mentén vágunk neki az összességében kb. 1000 m szint legyõzésének (ez elsõ olvasatra nagyon soknak tűnhet, de túravezetõ pályafutásunk alatt már számos köztiszteletnek örvendõ nagyinak is sikerült, tehát aggodalomra semmi ok). Utunk elõbb a bányaváros egyik utcáján vezet, majd elhaladunk a Hagymás Nemzeti Park bejáratát jelzõ tájékoztató tábla mellett. Az innen kezdõdõ ösvény elõbb meredekebben, majd megszelídülve kapaszkodik a Havas-láb mentén. A fenyves ritkulásával egy idõben, a kilátás is egyre jobb lesz a tõlünk keletre elhelyezkedõ Öcsém-tetõ irányába. Kibontakoznak a népiesen Ördögmalmoknak is nevezett kõgörgetegek, fölöttünk a Vigyázókõ tornyosul, a távolban pedig a Csíki-havasok határhegysége, a Naskalat látható.
Kb. egy órás kapaszkodó után érjük el a Nyíres-sarkat, ahol ösvényünk balra kanyarodik, és egy fenyves, kõgörgeteges, néhol sáros, források szabdalta hegyoldalban halad tovább. Innen már látható a túránk elsõdleges célpontja, az 1530 m magas Egyeskõ sziklaorma.

Rövid pihenõ és hűs, kristálytiszta forrásvíz kortyolgatása után, nekivágunk a menedékház felé vezetõ utolsó emelkedõnek, amely egy hajdani meredek sípálya nyomvonalán vezet.
A menedékház elõtti padokra telepedve, ki-ki vérmérséklete és fizikai képessége szerint választhat, hogy pihenni szeretne néhány percet, esetleg a magával hozott elemózsiából fogyasztana, vagy inkább megmászná az Egyeskõ sziklapillérét. Úgyszintén lehetõség van a fölöslegesnek ítélt túrakellékek itthagyására, hiszen az Öcsém-tetõ megmászása után, utunk ide fog visszatérni.

A háztól az Egyeskõ falai alatt, fenyõerdõben indulunk az Öcsém-tetõ megmászására. Hamarosan egy forrás mellett haladunk el, jobbról az Öcsém kõgörgetegei látszanak, balra nézve a távolban a Csalhó-hegység ormai bontakoznak ki. A lápos, vizenyõs tisztáson átkelve, jobbra fordulunk, és a Pásztorkõ alatt emelkedésbe kezdünk.
Viszonylag rövid emelkedõ után újabb tisztás következik, majd gyér fenyõerdõben haladva az Öcsém csúcsplatójára érkezünk. Az 1707 m-es csúcs elérése innen már csak egy kellemes séta, mivel mindvégig csaknem szintben haladunk. A menedékházhoz való visszatérés egyaránt lehetséges a feljövet már megismert útvonalon, vagy "toronyiránt" a sziklák között, zergecsapásokon, kõgörgetegeken, a Vigyázókõ kilátópont érintésével.

A menedékháztól Balánbányára a Szép-patak mentén, elõbb fenyõerdõben, majd havasi legelõkön haladva fogunk visszatérni. A lemenõ Nap fényében jobboldalt kibontakozó Nagyhagymás (1796 m) szinte függõleges falainak látványa méltó befejezése egy jól sikerült, élményekben gazdag túrának.

Túravezetés: 20 euró/fõ, 18 év alatt 15 euró/fõ, kevesebb mint 4 személy esetében összesen 80 euró. Nagyobb csoportok számára csoportkedvezmény!

Megközelítés:
- saját gépkocsival
- 8+1 férõhelyes kisbusszal 120 euró (az összeg oszlik a résztvevõk számának függvényében)
- 15+1 férõhelyes busszal 170 euró (az összeg oszlik a résztvevõk számának függvényében)

A buszos szállítás ára kis mértékben eltérhet a megadottól, az üzemanyag árak, illetve az euró árfolyamának változása függvényében.

Érdeklõdni:
Pál István
mob: OO4-O74O 432385
e-mail: office@erdelyiturak.ro
web: http://www.erdelyiturak.ro

Balánbánya - Nyíres-sarok - Egyeskõ - menedékház (1470 m) - Öcsém-tetõ (1707 m) – Balánbánya!
Balánbánya - Nyíres-sarok - Egyeskõ - Öcsém-tetõ – Balánbánya
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.