banner image
A Nagy-Küküllő a Nagy Lak III-VII vendégházak közvetlen környezete! Várlak. A Zetelaki Víztározó mindössze 500 méterre található!

A Nagy-Küküllő Udvarhelyszék legjelentősebb folyóvize a Hargita hegységből, a Nagy-Somlyó hegy tövéből ered, majd Székelyudvarhely várost elérve, hegyvidéki jellegből dombvidéki jellegbe vált változatos horgászlehetőségeket biztosítva ezzel az itt élők számára. A Nagy-Küküllő Balázsfalvánál egyesül a Sóvidékről érkező Kis-Küküllővel, majd együtt folytatják útjukat a Maros folyóig.

A Küküllő halfaunája roppant változatos: a hegyvidéki Varság falu és Székelyudvarhely között nagy számban találunk benne pénzes pért, fejes domolykót, paducot, de ma még sebes pisztráng, pataki szajbling és petényi márna is van benne.

A Zetelaki Víztározó tározó 1978 és 1989 között árvízvédelmi célokból létesült a Nagy-küküllő és a Síkaszó patak összefolyása alatt, Zeteváralja felett. Napjainkban a gát alatt egy kis vízierőmű szorgalmasan termeli a "tiszta" áramot.

Az 50 m magas és 520 m hosszú völgyzáró gát, 15 millió köbméter vizet tárol, amely mintegy 140 hektár területen fekszik.

A Zetelaki víztározó a havasokról lefelé igyekvő fürge vadvizek folyását egy csodálatos mesterséges tóvá szelídíti, amely kiváló horgászati, fürdőzési, túrázási, vagy csónakozási lehetőségeket biztosít.

A tó vize június végétől, augusztus közepéig kellemesen felmelegszik, így fürdőzésre is kiválóan alkalmas. Nincsenek kialakított stranfelületek, ezért a tavat úszásra csak azon vendégeinknek ajánljuk, akik nem ijednek meg, ha lábuk alatt hirtelen elfogy a talaj! A tópart többnyire meredek, ezért a partközelben is mélyvíz van. A tóban nincsenek örvények, vagy akadályok. A tó vize szennyeződéstől mentes, hiszen pisztráng is él benne.

A horgászoknak nem szükséges horgászengedéllyel rendelkezniük, viszont a helyszínen beszerezhető napijegyet kötelesek venni! (A horgászat feltételeiről bővebben itt olvashatnak.)

A tavat és a folyót körös körül hegyek övezik, és bár erdeinkben mindenféle nagyvad megtalálható (medve, hiúz, farkas, vaddisznó, szarvas, őz, stb.) az erdőben a legnagyobb biztonság mellett túrázhatnak, vagy sétálhatnak, hiszen azokat a helyeket, ahol az ember megjelenik, bármely vadállat messzire elkerüli!

Vendégházunk csodálatos környezetben, közvetlenül a patakparton épült. A Zetelaki Víztározó mindössze 400-500 méterre található!

Siklóernyőről készült légi fotókon a Nagy Lak III-VII vendégházak (Várlak) közvetlen környezetét, a tóhoz viszonyított helyzetét, és a hegyek közelségét figyelhetjük meg.

Kellemes időtöltést kívánunk!

Még több fotó
cookie A sütik segítenek szolgáltatásaink biztosításában.